Osagie Edomwandagbon

Osagie Edomwandagbon, 1966,Nigeria, thans wonend in Enschede
Grafische School of art and design.

De kunstenaar Osagie Edomwandagbon heeft een bewogen leven achter de rug: een zoektocht naar vrijheid en schoonheid. Hij groeide op in Nigeria, waar hij in de stad Auchi een grafische opleiding volgde aan de School of art and design. Daar raakte Osagie betrokken bij het studentenverzet tegen de politieke machthebbers van toen. Na diverse malen te zijn opgepakt besloot hij te vluchten.
Min of meer bij toeval kwam hij in 1988 in Nederland terecht, waar hij in de Kruiskerk in Rotterdam onderdak vond. Van hieruit belandde hij in een opvangcentrum in het Zeeuwse Goes, waar hij weer met schilderen begon, gestimuleerd door Gerard Menken, een Zeeuwse kunstenaar die hem vaak mee nam naar exposities. Eén van die exposities was de grote Kees van Dongen tentoonstelling in Amsterdam, waar hij zijn latere Nederlandse vrouw ontmoette.
Samen gingen ze in Workum wonen, waar hij voor het eerst weer een eigen expositie had, die ook door zijn buurman Jopie Huisman gewaardeerd werd. Na zijn scheiding trok Osagie naar Groningen. Hij werd lid van de kunstenaarsvereniging Minerva en begon –in een uitbundig kleurpalet- steeds abstracter te schilderen: landschappen, portretten, zijn eigen roots. Daarna volgde een terugslag. Hij verliet het drukke Groningen en verhuisde naar Enschede. Hier vond hij de rust die nodig was om los te komen van zijn verleden. Wat bleef is zijn passie voor kunst, voor vorm, kleur en materie, zoals ook op deze tentoonstelling te zien is.
Behalve in Nigeria exposeerde Osagie in de afgelopen jaren o.a. bij galerie Huijs Basten Asbeck in Groenlo, bij het Afrika Studiecentrum in Leiden en bij galerie Open Art in Borken, Dld.